Alles wat u moet weten over lupus, de ongeneeslijke ziekte van Selena Gomez

  • Selena Gomez is heel open geweest over haar gezondheid.
  • In 2015 deelde ze dat ze tegen lupus vocht en chemotherapie onderging om het te behandelen.
  • Vorige zomer kondigde ze via een Instagram-post aan dat ze een niertransplantatie moest ondergaan als gevolg van de ziekte.
  • Lupus treft ongeveer 1,5 miljoen mensen in de VS en kan niet worden genezen.

In 2015 onthulde Selena Gomez dat bij haar de diagnose lupus was gesteld, een auto-immuunziekte waarbij de zanger chemotherapie moest ondergaan. De ster ging onlangs weer open over de ziekte en vertelde dat ze in de zomer een niertransplantatie had ondergaan.

Gomez is merkbaar afwezig in de openbare ruimte, ondanks het hebben van nieuwe muziek om te promoten. Ze sprak dit aan in een Instagram-bericht waar ze schreef dat ze “een niertransplantatie moest krijgen vanwege mijn Lupus en herstelde” tijdens de zomer.

Ik ben me er zeer van bewust dat sommige van mijn fans hadden gemerkt dat ik een deel van de zomer laag aan het liggen was en me afvroeg waarom ik mijn nieuwe muziek niet promootte, waar ik enorm trots op was. Dus ik kwam erachter dat ik een niertransplantatie moest krijgen vanwege mijn Lupus en herstelde. Het was wat ik moest doen voor mijn algehele gezondheid. Ik kijk er oprecht naar uit om met jullie te delen, binnenkort mijn reis door de afgelopen maanden zoals ik altijd met je heb willen doen. Tot die tijd wil ik mijn familie en ongelooflijke team van artsen publiekelijk bedanken voor alles wat ze vóór en na de operatie voor mij hebben gedaan. En tot slot zijn er geen woorden om te beschrijven hoe ik mijn mooie vriend Francia Raisa mogelijk kan bedanken. Ze gaf me het ultieme geschenk en opoffering door haar nier aan mij te schenken. Ik ben ongelooflijk gezegend. Ik hou zoveel van je zus. Lupus wordt nog steeds zeer verkeerd begrepen, maar er wordt vooruitgang geboekt. Ga voor meer informatie over Lupus naar de website van Lupus Research Alliance: www.lupusresearch.org/ -door genade door geloof

Een bericht gedeeld door Selena Gomez (@selenagomez) op 14 september 2017 om 3:07 uur PDTSep 14, 2017 om 3:07 uur PDT

Dit is niet de eerste keer dat de zanger tijd vrijmaakt om te werken om haar gezondheidsproblemen aan te pakken. In augustus 2016 vertelde de zanger People dat ze leed aan “angst, paniekaanvallen en depressie”, wat bijwerkingen van de ziekte kunnen zijn.

“Ik wil proactief zijn en me concentreren op het handhaven van mijn gezondheid en geluk en heb besloten dat de beste manier om een ​​beetje vrij te nemen is”, zei Gomez.

Lupus is een chronische auto-immuunziekte die “mensen op verschillende manieren kan beïnvloeden,” zei Gomez.

Volgens de Lupus Foundation of America kan de ziekte elk deel van het lichaam beschadigen, inclusief gewrichten, huid en inwendige organen, en kan het immuunsysteem het verschil tussen vreemde indringers en gezonde weefsels niet zien.

Lupus maakt daarom antilichamen aan die gezond weefsel kunnen doden, naast ontstekingen, schade en pijn in het hele lichaam. Met andere woorden, het zorgt ervoor dat het immuunsysteem overactief wordt.

De ziekte is niet besmettelijk en treft vrouwen vaker dan mannen, hoewel de meeste mensen de ziekte ontwikkelen tussen de 15 en 44 jaar.

Lupus kan talloze symptomen veroorzaken, verder dan waar Gomez aan lijdt.

Kenneth M. Farber, co-CEO en co-president van de Lupus Research Alliance, vertelde People dat de ziekte “soms zeer verkeerd wordt begrepen”.

“Het is niet algemeen bekend dat depressie, angst en paniekaanvallen bijwerkingen van lupus kunnen zijn,” zei Farber.

De ziekte kan ook een heleboel andere symptomen veroorzaken, waaronder gezwollen gewrichten, koorts, vermoeidheid, huiduitslag, pijn op de borst, haarverlies, bloedarmoede en meer.

Er is momenteel geen remedie voor lupus.

Hoewel er nog geen remedie is voor de ziekte, zijn er een heleboel verschillende behandelingsopties voor lupus.

De ziekte wordt behandeld door verschillende medicijnen, variërend van mild tot sterk, volgens de Lupus Foundation of America.

De medicijnen zijn gericht op het verminderen van ontstekingen, het onderdrukken van het immuunsysteem, het voorkomen van opflakkeringen, het beheersen van symptomen en het minimaliseren van schade aan organen.

Een aantal andere beroemdheden hebben zich ook opengesteld over hun strijd met lupus.

Lady Gaga
Lady Gaga lijdt ook aan de ziekte.

Lady Gaga vertelde in 2010 aan Larry King van CNN dat ze ‘borderline-positief’ testte op lupus, hoewel ze geen symptomen had. Ze merkte echter op dat de ziekte in haar familie voorkomt.

Nick Cannon onthulde in 2012 dat hij lupus heeft en sprak zelfs met de Lupus Foundation of America over het leven met de ziekte in een interview in 2014.

Bovendien lijden zangers Toni Braxton en Seal ook aan de ziekte en hebben ze over hun worstelingen gesproken.

Lisa Ryan heeft eerder bijgedragen aan dit verhaal.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *