Att vara dotter till en mamma med fibromyalgi

Att vara dotter till en moder med fibromyalgi är svårt, det kan säkert påverka detta moder-dotterförhållande eftersom det ibland känns mer som en relation mellan dig och din mammas fibromyalgi än en relation mellan dig och din mamma. Jag lärde mig att det finns goda dagar och dåliga dagar.

Dagen behöver hon mer stöd, hjälp, mer positiva ord, kärlek etc., och det finns dagar när hon behöver utrymme eftersom hon känner sig lite mer skit, lite mer känslomässig och lite mer frustrerad. Jag vet inte om någon annan, men jag var välsignad med en ganska fantastisk mamma! Han som är en bra modell, en som visar mycket styrka och uthållighet. Jag lärde mig mycket av min mamma, men jag vill att hon ska veta att även om fibromyalgi kan vara hemskt och kan göra livet oföränderligt ibland, mamma, hoppas jag att du vet att jag älskar dig till månen och tillbaka och alltid kommer att vara, oavsett vad.

Att vara dotter till en moder med fibromyalgi fick mig att inse och acceptera det faktum att det kommer bli dagar när mamma kommer att behöva mig att gå till stan för att shoppa, för att köra i stan, gå runt i affären och att bära tunga väskor kan göra henne verkligen trött och verkligen skadad.

Det kommer bli dagar när hon behöver en extra kram. Det kommer att finnas saker som kommer att saknas, som körkonserter eller sportevenemang, för att komma upp, göra sig redo och sitta i en obekväm hörsal för 2 timmar kommer att göra det så värre imorgon.

Men jag lärde mig att jag inte bryr mig om att hon saknar några av dessa saker, för jag vet att hon alltid tänker på mig när jag gör dem, och hon är alltid upphetsad att höra om dem när jag ska hem.

Att vara dotter till en moder med fibromyalgi kan vara svårt eftersom vissa dagar du känner dig så hjälplös, vilket är en av de värsta sakerna! Titta på att din mamma lider och kämpar är svårt och att veta att hon vill göra mer än hennes kropp fysiskt gör att hon är så svår att se.

Mamma, jag hoppas bara att du vet att jag är här för de goda dagarna och de dåliga. Jag är alltid där som en solid grund för dig. En axel att gråta på de inte så bra dagarna, en person att skratta okontrollerbart med de goda extra dagarna, en person att ge tillbaka till de mest frustrerande dagarna, och jag är också här för att försöka lägga ett leende på ditt ansikte varje dag. Eftersom jag är dotter till en moder med fibromyalgi, är jag också dotter till en jävla bra mamma!

“Jag älskar dig sjukt mycket!”

Kärlek, din “punkin”

av   Haley Puddicombe

Ett tackbrev från en mor med fibromyalgi till hennes döttrar

Livet har säkert varit svårt eftersom detta tillstånd har höjt sitt fula huvud. Mitt liv har blivit upp och ner och saker kommer aldrig att bli samma igen. Men det gäller inte bara mig, det gäller också dig. Jag inser och jag försöker förstå att mitt liv som jag har vetat det aldrig kommer att bli detsamma. Men jag lär mig också att livet, som du vet, också har förändrats. Jag vet inte när saker började förändras men när jag tittar tillbaka på tjejerna är små, kommer jag ihåg många roliga stunder, massor av skratt och massor av äventyr.

När vi blev äldre lyckades vi fortfarande ha otroligt roligt och mycket skratt. Men under senare år har saker förändrats. Jag har aldrig sagt nej till vad vi hade i butik för dagen. Shopping, familje resor, camping, allt vi ville göra som en familj. Mitt liv började sakta ner, mitt fysiska välbefinnande var långt ifrån det det en gång var. Jag har nu lärt mig att jag har denna sjukdom som kallas fibromyalgi.

Saker kommer inte bara att vara samma. Du flickor såg mig ändra och sakta ner. Jag kan inte längre göra saker jag brukade göra, och jag kan inte göra saker med dig som tidigare. Få familjer förstår vad fibromyalgi är eller hur det påverkar en familj. Men sedan den första dagen, sedan jag lärde mig att saker inte gick bra med mig, har du gått, du har lärt dig att saker skulle bli annorlunda, du har aldrig ifrågasatt det, du har just följt. Du har aldrig ifrågasatt den nya verkligheten som du har att göra med.

Du flickor har lärt mig att de saker jag brukade göra kan jag inte göra längre. Du har lärt dig att några dagar jag trycker mig längre än jag borde. Och det största du lärde dig var den mer mamma du brukade ha. Det är en stor sak för en 17-årig och en 13-årig, men ingen av er undrade vad som händer, varför det hände, eller hur det skulle påverka dig. Dina flickor var nu tvungna att anpassa sig till en ny normal, som jag var tvungen att, och ändå saknade du ett slag.

Du har lärt dig veta när jag behöver extra hjälp, när jag behöver dig att handla för mig, eller när jag bara behöver tid ensam. Du har lärt dig läsa mitt ansikte och vet när sakerna inte går bra och du verkar veta saker som kan hjälpa mig. Eftersom jag står inför detta tillstånd har du också lärt mig att ibland var mina humör oförutsägbara, glada en minut, galen nästa och i tårar strax efter. Du måste ha lärt dig det svåra sättet att något humör är oförutsägbart.

Men du rider med det och frågar inte det. Jag brukade delta i alla skol- och extracurricular aktiviteter, men nu, om det är en dålig dag, förstår du att att komma till aktiviteter kan orsaka mer smärta och göra nästa dag mer obekväma och du är mer omfattande. Du tjejer, du verkar alltid veta när mamma behöver lite mer kärlek och lite mer uppmärksamhet.

Kramar och kyssar, “favoriserar”, shopping, sysslor och alla de dagliga sakerna som jag behöver hjälp, vet du när det behövs. Eftersom denna nya verklighet har blivit vårt liv har du aldrig givit upp hopp för mig eller för mig. Det är något inget barn i din ålder skulle behöva ta itu med, men du klarar det med nåd och styrka. Du har aldrig avskrivit vem jag är nu eller får mig att känna mig mindre som en mamma.

Små gester som kramar och kyssar, blommor, hjälp runt huset eller sänder mig på soffan när du vet att jag har gjort mycket betyder det mer än någonsin du vet. Jag är en ganska lycklig mamma på många sätt. Viktigast är jag den stolta mammen till två otroliga tjejer som jag älskar på månen och tillbaka. Min “punkin” och min “boo” … Jag älskar dig mer än du någonsin vet!

Läs också Relaterad artikel:   Brev från Dylan, 10 år gammal “Min mamma lider av fibromyalgi”

Dotter till ett fibromyalgi offer skrev upp en dikt på vår Facebook-sida som berörde oss och många av dem i vårt online-community. Vi hoppas att du kommer att vara så inspirerad som vi är. ”Fibromyalgi”  Allt som redan har förändrats i ögonkastet, varför min mamma, bara varför. Det är en obotlig sjukdom som inte kommer att gå undan, lever med det i vårt hem dag efter dag. En sjukdom som orsakas av hyperaktiva nerver, vilket orsakar destruktion som det tjänar. Inte en dag går utan smärta. Att leva med fibromyalgi sätter alla andra prioriteringar på baksidan. Vissa dagar kommer vi att se eller gå till köpcentret, men andra dagar bor vi hemma och rider bollen. En dag kommer hon inte att ha smärta i hennes huvud. Nästa dag i skrämmande smärta i sängen. Dag efter dag, natt efter natt, tillsammans som den vi kämpar. För fibromyalgi är poängen alltid noll, min mamma, min mamma är min hjälte.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.