Beinsmerter med fibromyalgi: mulige årsaker

En fysioterapeut jobber på pasientens ben.
 Er leggsmertene dine en del av fibromyalgi eller noe annet? Heltebilder / Getty Images

Fibromyalgi kan forårsake smerter hvor som helst og overalt, og i noen grad. Det gjør det virkelig vanskelig å identifisere  andre  kilder til smerte – vi har en tendens til å bare avskrive dem som fibromyalgi. Jeg har gjort det mer enn en gang, men heldigvis spør legen min alltid hvor jeg har vondt, og hun har klart å finpusse på problemer jeg ikke visste at jeg hadde.

En nylig kommentar fra en leser fikk virkelig øye på meg fordi den beskrev noe jeg først tilskrev fibro og senere lærte var noe helt annet:

“Når jeg blir stresset på jobb eller har problemer med ansatte, får jeg uutholdelige smerter i begge bena. Det føles som shin splints. Dette varer i flere dager av gangen. Jeg har vanskelig for å gå. Jeg drar nesten føttene mine. Når jeg kommer hjem, lå jeg på sofaen i fosterstilling og vugger av smerte. ”-Karen

Da jeg beskrev denne typen smerter til reumatologen min, gjorde hun litt grenser på beina og fortalte at jeg hadde noe som heter iliotibial band (ITB) syndrom. Det er vanligvis en løperskade (ja, jeg vet – jeg prøvde å ikke le!), Men jeg må lure på om de slappe bindevevene vi har kan bidra til det. Jeg kan selvfølgelig ikke si at det  er  hva Karen har, men det er absolutt noe å spørre legen om. Den gode nyheten er, noen enkle strekkeøvelser kan virkelig hjelpe.

ITB-syndrom

Det iliotibiale båndet løper ned på utsiden av låret, fra hoften til kneet. Imidlertid, når det forverres og ITB-syndrom utvikler seg, kan det skade vondt ned i fotbuen. Da jeg snakket med legen min om det, var smertene alvorlige og forstyrret søvnen min (som allerede var ille nok, takk!) Etter et par dager med å gjøre de rette strekkene, begynte det imidlertid å føles mye bedre.

Dette kan hjelpe deg med å komme i gang med ITB-strekninger:

  • Stående strekk

Andre enn strekningene har jeg hatt lykke til med capsaicin på leggene mine (vær forsiktig – det kan brenne) og med vekslende varme og is rett ved hoften. Jeg kan begynne å få akupunktur for det også, etter legens anbefaling.

Andre muligheter

Noe annet som kan forårsake smerter i skinnene, og det som er vanlig med fibromyalgi, er myofascial smertsyndrom. Triggerpoints.net har en flott illustrasjon av hvordan triggerpunkter i hoften (x-ene) forårsaker utstrålende smerter (de røde områdene) på utsiden av benet: Lateral Leg Pain. (Dette nettstedet er et  must  for alle med MPS.)

Er det mulig for fibromyalgi å etterligne smerten ved skinnesplitter / ITB-syndrom / myofascial smertsyndrom? Sikker. Når det kommer til smerter, er fibromyalgi en jack-of-all-handel. Men det er verdt å se på andre muligheter fordi de andre årsakene til smerter vanligvis er mye lettere å behandle. Har denne siden nyttig?

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *