Benvärk med fibromyalgi: möjliga orsaker

En fysioterapeut arbetar på patientens ben.
 Är dina bensmärtor en del av fibromyalgi eller något annat ?. Hjältebilder / Getty Images

Fibromyalgi kan orsaka smärta var som helst och överallt och i vilken grad som helst. Det gör det verkligen svårt att identifiera  andra  smärtkällor – vi brukar bara skriva av dem som fibromyalgi. Jag har gjort det mer än en gång, men lyckligtvis frågar min läkare alltid var jag skadar och hon har kunnat finslipa på problem som jag inte insåg att jag hade.

En nyligen kommenterad kommentar från en läsare fångade verkligen mitt öga eftersom den beskrev något jag till en början hänförde till fibro och senare lärde var något helt annat:

”När jag blir stressad på jobbet eller har problem med anställda får jag outhärdliga smärta i båda benen. Det känns som shin splints. Detta varar i flera dagar åt gången. Jag har svårt att gå. Jag drar nästan mina fötter. När jag kommer hem ligger jag på soffan i fostrets läge och vaggar av smärta. ”-Karen

När jag beskrev den här typen av smärta till min reumatolog, gjorde hon lite spott på mina ben och sa till mig att jag hade något som kallas iliotibial band (ITB) syndrom. Det är vanligtvis en löpare skada (ja, jag vet – jag försökte inte skratta!), Men jag måste undra om de slappa bindväv vi har kan bidra till det. Naturligtvis kan jag inte säga att det  är  vad Karen har, men det är verkligen något att fråga läkaren om. Den goda nyheten är att några enkla stretchövningar verkligen kan hjälpa.

ITB-syndrom

Det iliotibiala bandet löper ner på utsidan av låret, från höft till knä. Men när det förvärras och ITB-syndrom utvecklas, kan det skada rensa ner i fotbågen. När jag pratade med min läkare om det, var smärtan allvarlig och verkligen stör min sömn (vilket redan var tillräckligt dåligt, tack!) Efter ett par dagar med att göra rätt sträckor började det dock känna sig mycket bättre.

Detta kan hjälpa dig komma igång med ITB-sträckor:

  • Stående stretch

Andra än sträckorna har jag haft lycka till med capsaicin på mina kalvar (var försiktig – det kan brinna) och med växlande värme och is precis vid höften. Jag kanske börjar få akupunktur för det också, enligt min läkares rekommendation.

Andra möjligheter

Något annat som kan orsaka smärta i skinnbenet, och det som är vanligt med fibromyalgi, är myofascial smärtsyndrom. Triggerpoints.net har en bra illustration av hur triggerpunkter i höften (x: erna) orsakar utstrålande smärta (de röda områdena) på utsidan av benet: Lateral Leg Pain. (Den här webbplatsen är ett  måste  för alla med MPS.)

Är det möjligt för fibromyalgi att efterlikna smärtan vid skena splint / ITB-syndrom / myofascial smärtsyndrom? Säker. När det gäller smärta, är fibromyalgi en jack-of-all-handel. Men det är värt att undersöka andra möjligheter eftersom de andra orsakerna till smärta vanligtvis är mycket lättare att behandla. Har den här sidan hjälpt?

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!