Et brev for folk som spør deg om fibromyalgi

Har du noen gang blitt spurt: “Så, hva har det med fibromyalgi å gjøre? Hva er egentlig fibromyalgi? ”

Når du blir spurt, hva sier du? Har du et tydelig, kortfattet spiel som gir fakta eller en trykt liste med behov for å vite kulepoeng?

Nei, det gjør jeg heller ikke.

Noen ganger når jeg blir spurt, er jeg i midten av å gjøre noe annet. Det tar meg et øyeblikk å bytte tannhjul til pedagogmodus. Andre ganger føler jeg at personen som stiller spørsmålet ikke egentlig vil vite fakta og tall. Det er mer som skjer enn det som møter øyet.

Våre svar om våre personlige helseutfordringer avhenger virkelig av hvem som spør. Og svarene våre endres basert på hvordan de spør.

Det krever ikke mye detektivarbeid for å avgjøre 
om noen vil støtte 
helseutfordringene våre eller konfrontere dem.

Så jeg har et forslag til deg.

Skriv ut følgende brev. Hold kopier nyttige for neste gang du blir stilt spørsmål om fibromyalgi generelt, eller til og med om dine personlige helseutfordringer. Dette brevet dekker alle basene, men får likevel noen veldig viktige og personlige punkter på en ikke-teknisk og relatabel måte.

Jeg håper du synes det er nyttig, og i så fall – del! *

Hva er fibromyalgi? Fordi du spurte …

Kjære bekymrede,

Du har nylig spurt meg om fibromyalgi, og jeg er sikker på at du lurer på hva all hypen handler om. Selv om de fleste har hørt om det nå, betyr ikke det at de vet hva det er. Det er mye motstridende informasjon der ute, og det kan være forvirrende.

Tross alt, hvis alt du vet om fibromyalgi kommer fra det du ser på TV, kan du tro at jeg burde være ute og roet kano, hagearbeid eller åpne min egen bakeri og godteributikk. Men i stedet ser du at jeg ikke føler meg bra og ikke deltar i aktiviteter som er for skatterike eller stressende.

For å tydeliggjøre svaret mitt, gir jeg det i dette skriftlige formatet. Det er min måte å sørge for at jeg ikke utelater noe viktig.

Her er hva du trenger å vite …

Helseforhold generelt er klassifisert som enten sykdommer eller syndromer. Sykdommer har en spesifikk, definerbar, biologisk årsak og har et spesifikt sett med symptomer. Helsemessige forhold som ikke har noen definerbar biologisk årsak og som utviser en rekke symptomer, blir kategorisert som syndromer.

Fibromyalgi er derfor kategorisert som et syndrom som multippel sklerose, revmatoid artritt, migrene og hundrevis av andre kroniske helseutfordringer. Fibromyalgi påvirker sannsynligvis rundt 10 millioner amerikanere (for det meste kvinner), og antallet globalt fortsetter å stige.

Nå som jeg har dekket noen grunnleggende ting, her er det fem ting til som jeg synes er viktig for deg å vite om fibromyalgi samt hvordan fibromyalgi påvirker meg.

# 1  – Fibromyalgi er faktisk et  systemisk  helseproblem. Det betyr at flere systemer i kroppen er kompromittert og kan oppleve funksjonssvikt. Mange av oss viser symptomer relatert til muskel-, nervøs, luftveis-, fordøyelses-, hjerte-, immun-, urin-, endokrine systemer og mer.

Vi er alle forskjellige. Noen fibrofolk opplever symptomer som er knyttet til mer enn ett system (eller systemer) enn andre. Noen kan for eksempel oppleve hyppige problemer med fordøyelsessvikt og sjelden oppleve hjerte- og karsykdommer, etc. Dette varierer mye.

De mest dominerende fibromyalgi-symptomene som vi har, er imidlertid:

 1. Kroniske  smerter  – en utbredt kroppssmerte som varierer i type og intensitet dag for dag (muskler, ledd, hodepine / migrene, etc.)
 2. Tretthet  (dette betyr ikke bare sliten – det betyr slått, dratt ut, kjørt over-av-en-lastebil utmattet følelse som varer i dager, uker eller mye lenger)
 3. Søvnforstyrrelser  (vansker med å sovne eller å sove – også, ikke føle meg uthvilt selv etter søvn)
 4.  Problemer med konsentrasjon, hukommelse og  kognitiv dysfunksjon (griping etter ord, glemsomhet, vanskeligheter med å fullføre oppgaver osv.). Dette kalles ofte hjernetåke eller  fibrofog .

Det er en mengde andre symptomer på fibromyalgi. Fordøyelsesproblemer er svært vanlige, som angst- og humørproblemer, balanse- og koordinasjonsutfordringer, vekthåndteringsproblemer, stivhet i hele kroppen, PMS, manglende evne til å regulere kroppstemperaturen og mer.

Selv om det er altfor mange symptomer å liste her, er de fire beste som er listet over, biggies. Mine varierer fra dag til dag, og mens jeg noen ganger føler meg mer enn andre, lurer de vanligvis under overflaten.

Jeg vil gjerne si et raskt ord her om depresjon. Som du kan forestille deg, er det å gjøre med kroniske og nådeløse smerter (og mer) sitt preg. Det kan etterlate en person i beste fall frustrert og potensielt deprimert i verste fall. Depresjon kan spesielt utvikle seg for de som føler seg overveldet, uten støtte og håpløs om helsemessige forhold.

Derfor (ikke-klinisk) depresjon kan være resultat av alle faktorene nevnt ovenfor. Det er ikke årsaken til faktorene nevnt over. Denne skillet har betydning av grunner til å etablere en diagnose, en fremtidig prognose og potensiell behandling (er) for eksisterende depresjon.

# 2  – Nei, jeg “gjorde” ikke noe for å forårsake fibromyalgi. Det er flere årsaker til at fibromyalgi kan utvikle seg, og det er aldri bare en ting. Det tar en kombinasjon av faktorer, og noen av de mest sannsynlige inkluderer:

Abonner på verdens mest populære nyhetsbrev (det er gratis!)

Abonnere

 • Et kompromittert fordøyelsessystem * (bidratt til av matfølsomhet, stress, bearbeidet mat, dietter og mer),
 • En familiehistorie med dysfunksjon i immunsystemet og / eller allergier.
 • Infeksjon (er).
 • En traumatisk fysisk hendelse eller skade (inkluderer operasjoner).
 • En traumatisk stressende / emosjonell hendelse.
 • Vitamin / næringsstoffmangler (* kan bidra til et kompromittert fordøyelsessystem).
 • Miljøeksponering for giftstoffer (både indre og eksterne).
 • Flere kroniske infeksjoner som fører til gjentatt bruk av antibiotika, steroider eller kortikosteroider eller ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner.
 • Tannproblemer.

Et hvilket som helst antall av de ovennevnte faktorene kan også føre til:

 • Betennelse i hele kroppen.
 • Kronisk gjær- og candida-problemer.
 • Kompromittert binyre, skjoldbrusk og hormonregulering.

Disse tingene setter scenen for dysfunksjoner i flere systemer i kroppen. Derfor er det et så stort utvalg av symptomer.

# 3  – Det er viktig å forstå at fibromyalgi og symptomene mine er  uforutsigbare . Jeg vil gjerne “vite” hvordan jeg skal føle meg i morgen eller til og med neste uke, men det gjør jeg rett og slett ikke. Noen ganger kan jeg gjøre noe relativt lite (som å fikse middag til familien) og føle meg forferdelig etterpå. Andre ganger kan jeg være med på noe stort og ha det bra.

Men her er den viktige delen. Hvis jeg ikke kan forutsi mine egne reaksjoner på mat, steder, hendelser, omstendigheter osv. – forventer jeg absolutt ikke at du gjør det.

Jeg setter pris på bekymringen din når du spør om jeg “burde” gjøre dette eller det, men det er mitt valg. Jeg får bestemme hva jeg vil eller ikke vil velge å gjøre. Og jeg skal takle konsekvensene av valgene mine. I tillegg forventer jeg ikke at du vet hva du skal gjøre, hva du skal si eller til og med hvordan du kan hjelpe meg. Det er mitt valg og mitt ansvar når (eller om) å be om hjelp, og å dele hvordan jeg ønsker å bli hjulpet.

# 4  – I et nøtteskall er det viktig å forstå at det å ha fibromyalgi gjør meg  hyperfølsom . Ting som ikke klyper, gjør vondt eller til og med irriterer folk flest kan gjøre meg gal. Et tungt halskjede eller en stor veske kan føles som om jeg har en ambolt som trekker i nakken og skuldrene. En enkel berøring eller til og med en omfavnelse kan føle meg som om jeg hadde blitt klemt inn i en skrustikke.

Lyder, lys, lukter, smaker og berører kan bli uvanlig forsterket. Vær så snill å respektere (og hold tilbake dom) når jeg uttrykker at noe kan være for høyt, for lyst, til stinkende, for krydret eller for smertefullt.

Jeg prøver ikke å være vanskelig. 
Jeg prøver ganske enkelt å dele følelsene og opplevelsene mine.

Og sammen med å være hyperfølsom, er det noen ting jeg ikke kan kontrollere. Mens jeg er enig i at det kan se morsomt ut, er det ikke humoristisk for meg når jeg skremmer lett, hopper med høye lyder eller skriker når jeg uventet blir skremt. Det er så enkelt som en refleks, og det kan jeg ikke endre.

Det er viktig å merke seg at på grunn av denne hyperbevisste tilstanden,  blir også stress forsterket . Derfor har det vært min prioritet å unngå stress og takle stresset jeg ikke kan unngå. For meg er ikke stress et enkelt faktum i livet å akseptere. Dens negative effekter er vidtrekkende og potensielt langvarige.

Det er derfor et viktig helseoppdrag for meg å delta i avslapningsaktiviteter og ta vare på kroppen min fysisk, følelsesmessig og åndelig.

# 5  – Jeg setter pris på dine gjennomtenkte forslag til hvordan du kan håndtere helseutfordringene mine, men husk at fremfor alt  gjør jeg det beste jeg kan .

Dine nyttige råd vil bli tatt i betraktning. Hvis jeg bruker forslaget ditt til min nåværende protokoll for fibromyalgi-behandlinger, vil jeg gjøre det fordi jeg føler at det kan være til nytte for helbredelsesprosessen min. Hvis jeg ikke tar forslaget ditt, kan det være av mange årsaker. Jeg har kanskje allerede prøvd det, jeg har kanskje undersøkt eller lest noe motsatt, det kan hende at jeg ikke har ressursene til å utføre det, eller jeg føler at det vil komme i konflikt med noe annet jeg allerede gjør.

Selv om jeg kanskje eller ikke har tid eller energi til å gå inn på all denne detaljene med deg, kan du vite at jeg verdsetter bekymringen din. Hvis det er noe jeg har lært, vet jeg at det ikke er en eneste pille, praksis eller program som vil “fikse” fibromyalgi. Hvis det var det, ville jeg allerede tatt det, gjort det eller være opptatt av å lære det.

Det er akkurat det jeg gjør nå. 
Jeg lærer mens jeg går.

En av de vanskeligste timene jeg har hatt, er hvordan jeg kan uttrykke meg. Selv om det er vanskelig, er her noen få tanker om det emnet:

Ikke vær så snill …

 • Si til meg at du vet hvordan jeg har det. Selv om du har fibromyalgi og / eller noen annen helseutfordring, er vi alle forskjellige og opplever forholdene våre annerledes.
 • Fortell meg hvordan jeg skal føle meg. Det er opp til meg.
 • Fortell meg at så og så drakk denne “magiske juicen” og ble bedre. Det er like mange behandlinger som ikke fungerer som de som gjør. Jeg er på reise for å oppdage denne prosessen på egen hånd.
 • Sammenlign meg med søsken, venner, kolleger, som ikke har helseutfordringer eller til og med de som gjør det. Som jeg har sagt, er jeg på min egen vei til velvære.

Vær så snill ….

 • Si til meg at du tenker på meg. Selv om jeg ikke er veldig lydhør eller pratsom, er det fantastisk å vite at du støtter meg og helsen min.
 • Send meg bøker, magasiner, kort, e-post, notater osv. Som uttrykker at du er der. Kronisk sykdom kan være SÅ isolerende,  og alle slags ord fra deg betyr noe for meg.
 • Spør om det er noe spesifikt som jeg trenger. Selv om jeg sier “nei” 50 ganger av 51, kan den gangen jeg virkelig trenger noe, bety verden for meg.
 • Fortsett å søke etter nyttige behandlinger, protokoller, næringsstoffer, kosttilskudd og praksis. Bare fordi jeg ikke alltid implementerer forslagene dine, betyr ikke det at jeg ikke setter pris på hjelpen. Jeg er alltid åpen for og oppmuntret av aktuelle nyheter og informasjon.

Oppsummert:

 • Husk at kroppen min kan blåmerke som en øm fersken, men min vilje er sterk som jern.
 • Det jeg virkelig prøver å si er at inni  meg er jeg fortsatt den samme jeg .
 • Jeg prøver bare å finne veien så godt jeg kan .
 • Jeg vil elske det hvis du ville bli med meg på denne uforutsigbare reisen.

I slekt

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *