Et brev til folk, der spørger dig om fibromyalgi

Du er allerede blevet spurgt: ”Så hvad er problemet med fibromyalgi? Hvad er egentlig fibromyalgi?

Hvad siger du, når du bliver spurgt? Har du en klar og kortfattet tale, der giver fakta eller en trykt liste de nødvendige referencepunkter?

Nej, heller ikke mig.

Nogle gange når de spørger mig, er jeg midt i at gøre noget andet. Det tog mig et øjeblik at skifte gear til undervisertilstand. Andre gange føler jeg, at den, der stiller spørgsmålet, virkelig ikke ønsker at kende fakta og tal. Der sker mere, end du ser.

Vores svar på vores personlige sundhedsudfordringer afhænger virkelig af, hvem der spørger. Og vores svar ændres baseret på, hvordan de spørger.

Det kræver ikke meget detektivarbejde at beslutte,  
om nogen vil støtte vores  sundhedsmæssige  udfordringer  eller tackle dem.

Så jeg har et forslag til dig.

Udskriv følgende brev. Opbevar kopierne, næste gang du stiller spørgsmål om fibromyalgi generelt eller dine personlige sundhedsmæssige udfordringer. Dette brev dækker alle baser, men bringer stadig nogle meget vigtige – og personlige – punkter på en ikke-teknisk og relatabel måde.

Håber du finder det nyttigt, og i bekræftende fald – del venligst! *

Hvad er fibromyalgi? Hvorfor spurgte du …

Kære interesserede,

Du spurgte mig for nylig om fibromyalgi, og jeg er sikker på, at du spekulerer på, hvad al denne hype er. Selvom de fleste mennesker har hørt om det, betyder det ikke, at de ved, hvad det er. Der er en masse modstridende oplysninger derude, og det kan være forvirrende.

Når alt kommer til alt, hvis alt hvad du ved om fibromyalgi kommer fra det, du ser på tv, kan du måske tro, at jeg skulle padle en kano, have eller have åbent mit eget bageri og konditori. Men i stedet ser du, at jeg ikke har det godt og ikke deltager i aktiviteter, der er for stressende eller stressende.

For at præcisere mit svar leverer jeg i dette skriftlige format. Det er min måde at sikre mig, at jeg ikke efterlader noget vigtigt.

Her er hvad du har brug for at vide …

Generelle sundhedsbetingelser klassificeres som sygdomme eller syndromer. Sygdomme har en specifik og definerbar biologisk årsag og har et specifikt sæt symptomer. Sundhedsmæssige tilstande, der ikke har nogen definerbar biologisk årsag, og som har en række symptomer, kategoriseres som syndromer.

Fibromyalgi klassificeres derfor som et syndrom, ligesom multipel sklerose, leddegigt, migræne og hundreder af andre kroniske sundhedsmæssige udfordringer. Fibromyalgi påvirker sandsynligvis ca. 10 millioner amerikanere (for det meste kvinder), og antallet globalt fortsætter med at stige.

Nu, hvor jeg har dækket nogle grundlæggende elementer, er her fem flere ting, som jeg synes er vigtige for dig at vide om fibromyalgi, samt hvordan fibromyalgi påvirker mig.

# 1   – Fibromyalgi er virkelig et systemisk sundhedsmæssigt problem   . Dette betyder, at forskellige kropssystemer kompromitteres og kan opleve dysfunktion. Mange af os udviser symptomer, der er relateret til muskuloskeletale, nervøse, åndedrætsorganer, fordøjelses-, kardiovaskulære, immun-, urin-, endokrine og meget mere.

Vi er alle forskellige. Nogle fibrofolk har symptomer relateret til mere end et system (eller systemer) end andre. For eksempel kan nogle opleve hyppige fordøjelsesproblemer og sjældent have kardiovaskulære problemer osv. Dette varierer meget.

De mest dominerende fibromyalgi-symptomer, vi deler, er imidlertid:

 1. Kronisk   smerte   –   generelle smerter i kroppen, der varierer i type og intensitet dag for dag (muskler, led, hovedpine / migræne osv.)
 2. Træthed   (dette betyder ikke blot træthed – det betyder at du er træt, udmattet, træt, der varer dage, uger eller mere)
 3. Søvnproblemer   (Vanskelighed med at falde i søvn eller forblive i søvn – Føler sig heller ikke udhvilet, selv efter søvn)
 4.  Problemer med koncentration, hukommelse og   kognitiv dysfunktion (vedhæftet ord, glemsomhed, besvær med at udføre opgaver osv.). Dette kaldes ofte hjernetåge eller   fibrofog  .

Der er en række andre fibromyalgi-symptomer også. Fordøjelsesproblemer er meget almindelige, ligesom angst- og humørproblemer, balance- og koordinationsudfordringer, vægtkontrolproblemer, kropsstivhed, PMS, manglende evne til at regulere kropstemperaturen og mere.

Selvom der er mange symptomer at liste her, er de fire bedste ovenfor anført de store. Mine varierer fra dag til dag, og selvom jeg nogle gange føler mig mere end andre, lurer de normalt under overfladen.

Jeg vil gerne sige et hurtigt ord her om depression. Som du kan forestille dig, gør håndtering af kronisk og nådeløs smerte (og mere) sit præg. Det kan efterlade en person i bedste fald frustreret og potentielt deprimeret i værste fald. Depression kan især udvikle sig for dem, der føler sig overvældede, ikke støttede og håbløse over deres helbredsmæssige forhold.

Derfor kan (ikke-klinisk) depression skyldes alle de ovennævnte faktorer. Det er ikke årsagen til de ovennævnte faktorer. Denne sondring er vigtig af grunde til at etablere en diagnose, fremtidig prognose og potentiel behandling (er) for eksisterende depression.

# 2   – Nej, jeg gjorde intet for at forårsage fibromyalgi. Der er flere grunde til, at fibromyalgi kan udvikle sig, og det er aldrig kun en ting. Det tager en kombination af faktorer, og nogle af de mest sandsynlige inkluderer:

Tilmeld dig verdens mest populære nyhedsbrev (det er gratis!)

tilmelde dig

 • Et kompromitteret fordøjelsessystem * (bidraget til spisefølsomhed, stress, forarbejdede fødevarer, diæter og mere),
 • En familiehistorie med dysfunktion i immunsystemet og / eller allergier.
 • Infektion (er).
 • En traumatisk fysisk begivenhed eller skade (inkluderer operation).
 • En stressende / traumatisk følelsesmæssig begivenhed.
 • Vitamin / næringsstofmangel (* kan bidrage med et kompromitteret fordøjelsessystem).
 • Miljøeksponering for toksiner (internt og eksternt).
 • Flere kroniske infektioner, der fører til gentagen brug af antibiotika, steroider eller kortikosteroider eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler.
 • Dentalproblemer

Derudover kan ethvert antal af de ovennævnte faktorer føre til:

 • Betændelse i hele kroppen.
 • Kronisk gær- og candida-problemer.
 • Adrenal, thyroidea og hormonel regulering kompromitteres.

Disse ting sætter scenen for dysfunktioner i flere kropssystemer. Derfor er der en så bred vifte af symptomer.

# 3   – Det er vigtigt at forstå, at fibromyalgi og mine symptomer er   uforudsigelige  . Jeg vil meget gerne “vide” hvordan jeg skal føle mig i morgen eller endda næste uge, men jeg ved det bare ikke. Nogle gange kan jeg gøre noget relativt mindre (som at forberede middag til min familie) og føle mig dårligt senere. Andre gange kan jeg deltage i noget vigtigt og have det godt.

Men her er den vigtige del. Hvis jeg ikke kan forudsige mine egne reaktioner på mad, steder, begivenheder, omstændigheder osv. “Jeg forventer bestemt ikke, at du gør det.”

Jeg værdsætter din bekymring, når du spørger, om jeg skal gøre dette eller det, men det er mit valg. Jeg kan beslutte, hvad jeg vil eller ikke vil vælge at gøre. Og jeg vil håndtere konsekvenserne af mine valg. Jeg forventer heller ikke, at du ved, hvad du skal gøre, hvad du skal sige eller endda hvordan du hjælper mig. Det er mit valg og ansvar, hvornår (eller hvis) at bede om hjælp og fortælle, hvordan jeg gerne vil blive hjulpet.

# 4   – Kort sagt er det vigtigt at forstå, at det at have fibromyalgi gør mig   overfølsom . Ting, som ikke klemmer, sårer eller endda generer de fleste, kan gøre mig gal. En tung halskæde eller en stor pose kan se ud som om jeg har en ambolt, der trækker min nakke og skuldre. Et simpelt touch eller endda et knus kan få mig til at føle, at jeg er blevet presset ind i en skruestik.

Lyde, lys, lugt, smag og berøring kan forstærkes på en usædvanlig måde. Vær venlig at respektere (og opretholde dømmekraft), når jeg udtrykker, at noget kan være for højt, for lyst, stinkende, for krydret eller for smertefuldt.

Jeg prøver ikke at være vanskelig. 
Jeg prøver blot at dele mine følelser og oplevelser.

Og udover at være hyperfølsom, er der nogle ting, jeg ikke kan kontrollere. Selvom jeg er enig i, at det måske lyder sjovt, er det ikke sjovt for mig, når jeg begynder at skræmme let, hoppe med høje lyde eller skrige, når jeg uventet bliver alarm. Det er så simpelt som en reflektion, og det kan jeg ikke ændre.

Det er vigtigt at bemærke, at på grund af denne hyperbevidste tilstand, er   stress også forstærket  . Derfor er det min højeste prioritet at undgå stress og håndtere stress, som jeg ikke kan undgå. For mig er stress ikke en enkel kendsgerning i livet at acceptere. Dens negative virkninger er vidtgående og potentielt varige.

Det er derfor en vigtig sundhedsmission for mig at deltage i afslapningsaktiviteter og at tage mig af min krop fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt.

# 5   – Jeg sætter pris på dine smarte forslag til, hvordan jeg håndterer mine sundhedsmæssige udfordringer, men husk, at   jeg især gør det bedste, jeg kan  .

Dit nyttige råd vil blive taget i betragtning. Hvis jeg anvender dit forslag på min nuværende fibromyalgi-behandlingsprotokol, vil jeg gøre det, fordi jeg føler, at det kunne være til gavn for min helingsproces. Hvis jeg ikke accepterer dit forslag, kan det være af flere grunde. Jeg har måske prøvet, jeg har måske undersøgt eller læst på anden måde, måske har jeg ikke ressourcerne til at omsætte det i praksis, eller jeg føler måske, at det ville komme i konflikt med noget andet, som jeg allerede gør.

Selvom jeg måske ikke har tid eller energi til at diskutere alle disse detaljer med dig, ved jeg, at jeg værdsætter din bekymring. Hvis der er noget, jeg har lært, ved jeg, at der ikke er en enkelt pille, praksis eller program, der “fikserer” fibromyalgi. Hvis der var, ville jeg allerede tage, gøre eller vie mig selv til at lære.

Hvilket er præcis, hvad jeg gør nu. 
Jeg lærer, mens jeg går.

En af de sværeste lektioner, jeg har lært, er, hvordan man udtrykker mig. Selvom det er vanskeligt, er her nogle tanker om dette emne:

Vær venlig ikke …

 • Fortæl mig, at du ved, hvordan jeg har det. Selv hvis du har fibromyalgi og / eller nogen anden sundhedsmæssig udfordring, er vi alle forskellige og oplever vores forhold forskelligt.
 • Fortæl mig, hvordan jeg skal have det. Dette er op til mig.
 • Fortæl mig så-og-så drak denne “magiske juice” og blev bedre. Der er lige så mange behandlinger, der ikke fungerer som de gør. Jeg er på rejse for at opdage denne proces på egen hånd.
 • Sammenlign mig med søskende, venner, kolleger, der ikke har nogen sundhedsmæssige udfordringer eller endda dem, der har. Som sagt er jeg på min egen vej til velvære.

Vær venlig at gøre ….

 • Fortæl mig, at du tænker på mig. Selv hvis jeg ikke er meget følsom eller snakkesalig, er det vidunderligt at vide, at du støtter mig og mit helbred.
 • Send mig bøger, magasiner, kort, e-mails, noter osv. der udtrykker, at du er der. Kronisk sygdom kan være så isolerende,   og alle slags ord fra dig er vigtige for mig.
 • Spørg, om der er noget specifikt, jeg har brug for. Selv hvis jeg siger nej 50 gange ud af 51, kan den tid, jeg virkelig har brug for noget, betyde verden for mig.
 • Fortsæt med at se efter behandlinger, protokoller, næringsstoffer, kosttilskud og nyttig praksis. Bare fordi jeg ikke altid implementerer dine forslag, betyder det ikke, at jeg ikke værdsætter hjælpen. Jeg er altid åben og opmuntret af aktuelle nyheder og information.

Kort sagt:

 • Husk, at min krop kan skade som en blød fersken, men min vilje er stærk som jern.
 • Hvad jeg virkelig prøver at sige er, at indeni er   jeg stadig den samme mig  .
 • Jeg prøver bare at finde min vej bedst muligt  .
 • Jeg ville elske, at du kom med mig på denne uforudsigelige rejse.
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!