Et brev til folk, der spørger dig om fibromyalgi

Er du nogensinde blevet spurgt, ”Så hvad har der med fibromyalgi at gøre? Hvad er egentlig fibromyalgi? ”

Når du bliver spurgt, hvad siger du? Har du et klart, kortfattet spiel, der giver fakta eller en trykt liste med kendepunkter, der er nødvendigt at vide?

Nej, det gør jeg heller ikke.

Nogle gange når jeg bliver spurgt, er jeg midt i at gøre noget andet. Det tager mig et øjeblik at skifte gear til undervisertilstand. Andre gange føler jeg, at den, der stiller spørgsmålet, ikke rigtig vil vide fakta og tal. Der sker mere end hvad der møder øjet.

Vores svar om vores personlige sundhedsudfordringer afhænger virkelig af, hvem der spørger. Og vores svar ændres baseret på, hvordan de spørger.

Det kræver ikke meget detektivarbejde at beslutte, 
om nogen vil støtte vores sundhedsmæssige 
udfordringer eller konfrontere dem.

Så jeg har et forslag til dig.

Udskriv følgende brev. Hold kopier praktisk, næste gang du stilles spørgsmål om fibromyalgi generelt eller endda om dine personlige sundhedsmæssige udfordringer. Dette brev dækker alle baser, men får alligevel nogle meget vigtige – og personlige – punkter på en ikke-teknisk og relatabel måde.

Jeg håber, at du finder det nyttigt, og hvis ja – del venligst! *

Hvad er fibromyalgi? Fordi du spurgte …

Kære bekymrede,

Du har for nylig spurgt mig om fibromyalgi, og jeg er sikker på, at du spekulerer på, hvad al hype handler om. Mens de fleste har hørt om det nu, betyder det ikke, at de ved, hvad det er. Der er en masse modstridende oplysninger derude, og det kan være forvirrende.

Når alt kommer til alt, hvis alt hvad du ved om fibromyalgi kommer fra det, du ser på tv, kan du måske tro, at jeg skulle være ude med at roe en kano, havearbejde eller åbne min egen bageri og slikbutik. Men i stedet for ser du, at jeg ikke har det godt og ikke deltager i aktiviteter, der er for beskattende eller stressende.

For at præcisere mit svar leverer jeg det i dette skriftlige format. Det er min måde at sikre mig, at jeg ikke udelater noget vigtigt.

Her er hvad du har brug for at vide …

Sundhedsmæssige forhold generelt klassificeres som enten sygdomme eller syndromer. Sygdomme har en specifik, definerbar, biologisk årsag og har et specifikt sæt symptomer. Sundhedsmæssige tilstande, der ikke har nogen definerbar biologisk årsag, og som udviser forskellige symptomer, kategoriseres som syndromer.

Fibromyalgi er derfor kategoriseret som et syndrom, ligesom multipel sklerose, reumatoid arthritis, migræne og hundreder af andre kroniske sundhedsmæssige udfordringer. Fibromyalgi påvirker sandsynligvis ca. 10 millioner amerikanere (for det meste kvinder), og antallet globalt fortsætter med at stige.

Nu, hvor jeg har dækket nogle grundlæggende elementer, her er fem flere ting, som jeg synes er vigtige for dig at vide om fibromyalgi samt om, hvordan fibromyalgi påvirker mig.

# 1  – Fibromyalgi er faktisk et  systemisk  sundhedsmæssigt problem. Det betyder, at flere systemer i kroppen er kompromitteret og kan opleve dysfunktion. Mange af os udviser symptomer relateret til muskuloskeletale, nervøse, åndedræts-, fordøjelses-, kardiovaskulære, immun-, urin-, endokrine systemer og mere.

Vi er alle forskellige. Nogle fibrofolk oplever symptomer, der vedrører mere end et system (eller systemer) end andre. For eksempel kan nogle opleve hyppige problemer med fordøjelsessvækkelsen og sjældent opleve hjerte-kar-problemer osv. Dette varierer meget.

De mest dominerende fibromyalgi-symptomer, som vi deler, er imidlertid:

 1. Kronisk  smerte  – en udbredt kropssmerte, der varierer i type og intensitet dag for dag (muskler, led, hovedpine / migræne osv.)
 2. Træthed  (dette betyder ikke blot træt – det betyder slået ned, trukket ud, køre-over-en-lastbil opbrugt følelse, der varer i dage, uger eller meget længere)
 3. Søvnforstyrrelser  (vanskeligheder med at falde i søvn eller blive i søvn – også uden at føle sig udhvilt, selv efter søvn)
 4.  Problemer med koncentration, hukommelse og  kognitiv dysfunktion (forståelse af ord, glemsomhed, vanskeligheder med at udføre opgaver osv.). Dette kaldes ofte hjernetåge eller  fibrofog .

Der er også en overflod af andre fibromyalgi-symptomer. Fordøjelsesproblemer er meget almindelige, ligesom angst- og humørproblemer, balance- og koordinationsudfordringer, vægtstyringsproblemer, stivhed i hele kroppen, PMS, manglende evne til at regulere kropstemperatur og mere.

Selvom der er alt for mange symptomer til at nævne her, er de fire ovenstående nævnt biggies. Mine varierer fra dag til dag, og selvom jeg nogle gange føler mig mere end andre, lurer de alle normalt under overfladen.

Jeg vil gerne sige et hurtigt ord her om depression. Som du kan forestille dig, forlader behandling af kronisk og nådeløs smerte (og mere) sit præg. Det kan efterlade en person i bedste fald frustreret og potentielt deprimeret i værste fald. Depression kan især udvikle sig for dem, der føler sig overvældede, ikke støttede og håbløse over deres helbredsforhold.

Derfor (ikke-klinisk) depression kan være resultatet af alle de ovennævnte faktorer. Det er ikke årsagen til ovenstående faktorer. Denne sondring er vigtig af grunde til at etablere en diagnose, en fremtidig prognose og potentiel behandling (er) for eksisterende depression.

# 2  – Nej, jeg “gjorde” ikke noget for at forårsage fibromyalgi. Der er flere grunde til, at fibromyalgi kan udvikle sig, og det er aldrig kun en ting. Det tager en kombination af faktorer, og nogle af de mest sandsynlige inkluderer:

Abonner på verdens mest populære nyhedsbrev (det er gratis!)

Tilmeld

 • Et kompromitteret fordøjelsessystem * (bidraget til følsomhedsfølsomhed, stress, forarbejdede fødevarer, diæter med mere),
 • En familiehistorie med dysfunktion i immunsystemet og / eller allergier.
 • Infektion (s).
 • En traumatisk fysisk begivenhed eller skade (inkluderer operationer).
 • En traumatisk stressende / følelsesmæssig begivenhed.
 • Vitamin / næringsstofmangel (* kan bidrage til et kompromitteret fordøjelsessystem).
 • Miljøeksponeringer for toksiner (både interne og eksterne).
 • Flere kroniske infektioner, der fører til gentagen brug af antibiotika, steroider eller kortikosteroider eller ikke-steroide antiinflammatoriske medikamenter.
 • Dental problemer.

Ethvert antal af de ovennævnte faktorer kan også føre til:

 • Hele kropsbetændelse.
 • Kronisk gær- og candida-problemer.
 • Kompromitteret binyre, thyroidea og hormonregulering.

Disse ting sætter scenen for dysfunktioner i flere systemer i kroppen. Derfor er der så mange forskellige symptomer.

# 3  – Det er vigtigt at forstå, at fibromyalgi og mine symptomer er  uforudsigelige . Jeg ville elske at “vide” hvordan jeg skal føle mig i morgen eller endda næste uge, men jeg gør det simpelthen ikke. Nogle gange kan jeg gøre noget relativt mindre (som at lave middag til min familie) og føle mig forfærdelig bagefter. Andre gange kan jeg deltage i noget større og have det godt.

Men her er den vigtige del. Hvis jeg ikke kan forudsige mine egne reaktioner på mad, steder, begivenheder, omstændigheder osv. – forventer jeg bestemt ikke, at du gør det.

Jeg værdsætter din bekymring, når du spørger, om jeg “skal” gøre dette eller det, men det er mit valg. Jeg kommer til at beslutte, hvad jeg vil eller ikke vil vælge at gøre. Og jeg skal håndtere konsekvenserne af mine valg. Derudover forventer jeg ikke, at du ved hvad du skal gøre, hvad du skal sige eller endda hvordan du hjælper mig. Det er mit valg og ansvar, hvornår (eller hvis) at bede om hjælp og til at dele, hvordan jeg gerne vil blive hjulpet.

# 4  – Kort sagt er det vigtigt at forstå, at det at have fibromyalgi gør mig  hyperfølsom . Ting, som ikke klemmer, sårer eller endda irriterer de fleste mennesker måske gør mig skør. En tung halskæde eller en stor pung kan føles som om jeg har en ambolt, der trækker i min nakke og skuldre. Et simpelt touch eller endda en omfavnelse kan give mig en følelse af, som om jeg var blevet presset i en skruestik.

Lyde, lys, lugt, smag og berøring kan være usædvanligt forstærket. Vær venlig at respektere (og tilbageholde dom), når jeg udtrykker, at noget kan være for højt, for lyst, til stinkende, for krydret eller for smertefuldt.

Jeg prøver ikke at være vanskelig. 
Jeg prøver blot at dele mine følelser og oplevelser.

Og sammen med at være hyperfølsom, er der nogle ting, jeg ikke kan kontrollere. Mens jeg er enig i, at det kan se sjovt ud, er det ikke humoristisk for mig, når jeg let skræmmer, springer med høje lyde eller råber, når jeg uventet er bekymret. Det er så simpelt som en refleks, og det kan jeg ikke ændre.

Det er vigtigt at bemærke, at på grund af denne hyperbevidste tilstand, er  stress også forstærket . Derfor er det min prioritet at undgå stress og håndtere stress, jeg ikke kan undgå. For mig er stress ikke en enkel kendsgerning i livet at acceptere. Dens negative virkninger er vidtrækkende og potentielt langvarige.

Det er derfor en vigtig sundhedsmission for mig at deltage i afslapningsaktiviteter og pleje min krop fysisk, følelsesmæssigt og åndeligt.

# 5  – Jeg sætter pris på dine tankevækkende forslag til, hvordan jeg håndterer mine sundhedsudfordringer, men husk, at jeg først og fremmest  gør det bedste, jeg kan .

Dit nyttige råd vil blive taget i betragtning. Hvis jeg anvender dit forslag til min nuværende protokol for fibromyalgi-behandlinger, gør jeg det, fordi jeg føler, at det kunne være til gavn for min helingsproces. Hvis jeg ikke tager dit forslag, kan det være af en række årsager. Jeg har muligvis allerede prøvet det, jeg har måske undersøgt eller læst noget modsat, jeg har muligvis ikke ressourcer til at omsætte det til praksis, eller jeg kan måske føle, at det ville komme i konflikt med noget andet, jeg allerede laver.

Selvom jeg måske ikke har tid eller energi til at gå ind i al denne detalje med dig, skal du vide, at jeg værdsætter din bekymring. Hvis der er noget, jeg har lært, ved jeg, at der ikke er nogen enkelt pille, praksis eller program, der vil “fikse” fibromyalgi. Hvis der var, ville jeg allerede tage det, gøre det eller være hengiven til at lære det.

Det er præcis, hvad jeg laver nu. 
Jeg lærer, mens jeg går.

En af de sværeste lektioner, jeg har haft, er at udtrykke mig. Selvom det er vanskeligt, er her et par tanker om dette emne:

Vær venlig ikke ….

 • Fortæl mig, at du ved, hvordan jeg har det. Selv hvis du har fibromyalgi og / eller nogen anden sundhedsmæssig udfordring, er vi alle forskellige og oplever vores forhold forskelligt.
 • Fortæl mig, hvordan jeg skal have det. Det er op til mig.
 • Fortæl mig, at so-and-so drak denne “magiske juice” og blev bedre. Der er lige så mange behandlinger, der ikke fungerer som dem, der gør. Jeg er på rejse for at opdage denne proces alene.
 • Sammenlign mig med søskende, venner, kolleger, der ikke har sundhedsmæssige udfordringer eller endda dem der gør det. Som jeg har sagt, er jeg på min egen vej til wellness.

Vær sød at gøre ….

 • Fortæl mig, at du tænker på mig. Selv hvis jeg ikke er meget lydhøre eller snakkesalig, er det vidunderligt at vide, at du støtter mig og mit helbred.
 • Send mig bøger, magasiner, kort, e-mails, noter osv., Der udtrykker, at du er der. Kronisk sygdom kan være SÅ isolerende,  og alle slags ord fra dig betyder noget for mig.
 • Spørg, om der er noget specifikt, som jeg har brug for. Selv hvis jeg siger “nej” 50 gange ud af 51, kan den ene gang, jeg virkelig har brug for noget, betyde verden for mig.
 • Fortsæt med at søge efter nyttige behandlinger, protokoller, næringsstoffer, kosttilskud og praksis. Bare fordi jeg ikke altid implementerer dine forslag, betyder det ikke, at jeg ikke værdsætter hjælpen. Jeg er altid åben for og opmuntret af aktuelle nyheder og information.

Sammenfattende:

 • Husk, at min krop kan mærkes som en blød fersken, men min vilje er stærk som jern.
 • Hvad jeg virkelig prøver at sige er, at indeni er  jeg stadig den samme mig .
 • Jeg prøver bare at finde min vej så godt jeg kan .
 • Jeg ville elske det, hvis du ville komme med mig på denne uforudsigelige rejse.
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *