FIBROMYALGIEN: RYCKET SOM INTE STOPPAR

Christelle Duminy, 27, är en Rand-terapeut och hennes arbete med hjärnskadade barn är mycket tillfredsställande för henne. Till och med genom det formlösa träningspasset sticker hennes sköra slags skönhet ut. Hon är en av dessa änglar av ljus: människor som gör världen till en bättre plats med sin inspirerande optimism så att alla försöker hårdare och lättare att tappa.

FIBROMYALGIEN: RYCKET SOM INTE STOPPAR
FIBROMYALGIEN: RYCKET SOM INTE STOPPAR

Hon pratar först lätt om  fibromyalgi  , om hur det påverkar henne. Hon berättar att ingen vet vad som orsakar det; det finns ingen medicin eller botemedel för det; patienter upplever trötthet och smärta som värst; du vänjer dig senare; så hon tittar på en DVD hemma, eftersom det blir för smärtsamt att se en film i teatern; ja, hon fann sätt att leva med fibromyalgi; faktiskt är hon okej.

Men efter ett tag tappade hon den häcken. ”Jag är bara tjugosju! En sådan sak borde inte ha hänt mig nu. Jag drömde alltid om att ha mitt eget hem. Och av barn. Men nu är det en sådan kamp att bara ta hand om mig själv – det kan jag inte. Vad sägs om ett helt hushåll? Det känns för mig att dessa drömmar inte längre kan förverkligas för mig eftersom jag inte kan göra det. Och det är inte mitt fel – jag gjorde inget för att tjäna det. ”

Du känner kärnan i lidandet kring denna sjukdom: att det gör människor små och fattiga i själva livet. Det remsar dem av sin styrka, av deras förmågor och i slutändan av sina drömmar. Det minskar ett uppfyllande, fullt liv – där fritt ges, gjort med engagemang och deltagande utan förbehåll – till en av smärtsam, ren överlevnad. Dessa förluster är känslomässigt smärtsamma, ännu värre än det fysiska lidandet. För fyra år sedan älskade Christelle fortfarande att dansa.

”Lång arm … det var allt jag visste! Men jag kan bara inte längre. Mina muskler är för tämda och ömma. På en dålig dag gör all slags touch ont – jag vill hoppa genom taket av smärta om någon bara rör mig. På sådana dagar är kramar en tortyr. Jag har inte ens en chans till en film. Jag har inte kraften att ta på mig, tvätta håret och sitta i två eller tre timmar. Min kropp gör så ont att jag bara vill åka hem för att lägga mig. ”Jag kan inte längre bara gå ut på middag med mina vänner och beställa något som tidigare. Pizza och allt med mjöl och jäst ger mig otroliga kramper på tjugo minuter.

”Din livskvalitet förändras dramatiskt. Om du är så trött återstår få saker. Folk förstår inte riktigt det. Du ser inte sjuk ut för dem, och när du säger att du är trött tror de att de är trötta i slutet av dagen och de har en chans att göra det – hur är det med dig nu? ”

Hur blev hon sjuk?

Christelle säger att hon hade influensa i april 2005 – det var åtminstone vad hon trodde eftersom hennes kropp var öm. Hon blev bättre, men smärtorna i lederna och särskilt i ryggraden kvar. Och hon började sova otroligt dåligt.

”Jag somnade lätt, men var vaken kort. Det var som om jag inte kunde hitta min kropp – på inget sätt kunde min kropp bli bekväm och slappna av. Som ett resultat var jag extremt trött.

”Tack vare min hälsobakgrund började jag misstänka fibromyalgi, men du förnekar det bättre än att erkänna det. Jag väntade ytterligare tre månader innan jag gick till en reumatolog – vilket bekräftade min värsta rädsla. ”

Och sedan började den långa vägen till acceptabel hälsa.

”Jag försökte allt. Nåd, listan är lång. Från energidrycker, kosttillskott, en kiropraktor till alla typer av priser.

”Vid den tidpunkten hoppades jag på ett omedelbart svar – ett piller eller någon som skulle läka mig.

”Det tog mig lång tid att inse något och ingen skulle hjälpa till i sig själv. Min hälsa är i mina egna händer: Jag måste se vad som fungerar och vad som får mig att må bättre och skära ut vad som inte hjälper.

”Men jag insåg att jag kan få hjälp av olika experter. En homeopat lärde mig hur jag skulle få min irriterade tarm under kontroll; en tryckpunktsutövare hjälper min ryggsmärta enormt; med  Walk for Life får  jag den nödvändiga träningen. Om det uppstår andra symtom, går jag till läkaren. Jag arbetar så mycket jag kan och håller huvudet positivt genom att fokusera på hälsosamma och välsmakande saker.

”Ingenting fungerar ensam, men tillsammans ger allt mig en acceptabel livskvalitet. Jag accepterar inte riktigt det nya livet ännu, men jag är på väg med mig själv på något sätt. Jag är tacksam för att jag kunde fortsätta arbeta – och till och med hålla mig social. Jag åkte till Newlands på fredag ​​och det var en fest! ”

Fibromyalgi: fakta

•  Något speciellt eller en modsjukdom? Nej, fibromyalgi är en erkänd sjukdom och den vanligaste orsaken till långvarig utbredd  kronisk muskelsmärta  . Påfallande är att många drabbade är topputövande som pressar dem till gränsen.

•  Det finns inga tester för fibromyalgi. Sjukdomen diagnostiseras om det är smärtsamt för dig att trycka på minst elva av sexton specifika punkter (se skiss), tillsammans med en grupp symptom.

• De  tre mest framträdande ytterligare symtomen som de  som klagar över är  smärta  (på vissa ganska milt, hos andra intensivt), att de  sover  extremt  dåligt  och överväldigande  trötthet  . Många klagar också över huvudvärk, irriterande tarmsyndrom, nya matkänsligheter, nedsatt koncentration, glömska och oförmågan att få ord och tala flytande.

•  Orsaken förblir okänd. De flesta drabbade förknippar det med en incident som en dålig influensa eller en stressande upplevelse som en bilolycka. Antagligen finns det en genetisk koppling som “slås på” av dessa typer av miljöfaktorer. Hursomhelst verkar kroppen läsa och / eller bearbeta känslor felaktigt så att de drabbas av hyperintensivitet. Normal smärta upplevs således i den superlativa trappan.

•  Det första steget mot återhämtning är en noggrann diagnos  , säger prof. Helgard Meyer, föreläsare i familjemedicin vid University of Pretoria. Börja med din läkare – eller titta runt tills du hittar en läkare som är särskilt intresserad av fibromyalgi. Han kommer att eliminera andra sjukdomar och / eller hänvisa dig till en reumatolog. För långsiktig ledning är en fastighetsförmedlare din bästa partner.

•  Det finns inga mirakel  , trots påståendena. Vissa läkemedel fungerar för vissa människor. Testa det med ett öppet sinne – och om det inte hjälper inom rimlig tid, prata med din läkare igen.

•  Få patienter blir bättre om de inte anpassar sin livsstil också  . Du måste träna, sova ordentligt och anpassa dina matvanor till din kropp. “Motion” betyder inte att du måste bli en maratonidrottare nu. Den som lider dra mest nytta av lätt träning med låg effekt, som en tio till tjugo minuters promenad. Mat som specifikt irriterar måste skäras ut samt koffein. (Se upp för kombination av smärtpiller eftersom många innehåller koffein.)

•  En vanlig sömnrutin är ett måste. Gå till sängs vid en viss tid, sova så många timmar du behöver för att få dig att vila, och inte mycket mer eller mycket mindre och klipp inte en uggla under dagen. Sömpiller rekommenderas ibland några veckor, men mycket sällan längre.

Christelles strategier

Jag har lärt mig att ingenting kommer att bota mig – fibromyalgi är med mig för livet. Jag accepterar det kraftigt men det finns saker som hjälper, till exempel:

• ett  stödsystem  . Du behöver människor som förstår och står upp när du har en dålig dag och inte kan komma till allt.

•  Lyssna  på din kropp. För mig är bröd lika smärta. Så jag vet att min kropp inte vill ha det. Jag skulle hellre fokusera på saker som fungerar för mig, som tryckpunktstekniken och Walk for Life. Men människor är olika och var och en av oss måste hitta vårt eget recept.

• Få  balans  . Jag vet att det nu är viktigt att inte trycka på dig själv och bara jobba eller bara vila. Du måste balansera arbete, sömn, träning och avkoppling.

• Håll din inre konversation  positiv  . Min oförmåga hämmar min självkänsla – jag kunde alltid göra så mycket. Jag arbetar med det genom att göra en lista över mina uppgifter och kryssa för dem när jag är klar så att jag kan se att jag gör framsteg.

• Få  praktisk hjälp  . Om du kämpar med en uppgift, fråga en yrkes- eller fysioterapeut vad söta patent kan hjälpa till med. Till exempel skaffade jag mig en handledsskena eftersom mina handleder blir trötta när jag kör.

•  Lita på Gud. Det är faktiskt först på min lista. När jag ligger vaken på natten kan jag inte hålla mina huskamrater från sömn, men jag kan prata med Gud. Han är mycket tröstande för mig.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *