FIBROMYALGIEN: VINDEREN, DER ALDRIG stopper

Christelle Duminy, 27, er en Rand-terapeut, og hendes arbejde med hjerneskadede børn er meget tilfredsstillende for hende. Selv gennem den formløse træning passer dens skrøbelige skønhed ud. Hun er en af ​​disse lysengle: mennesker, der gør verden til et bedre sted med deres inspirerende optimisme, så alle prøver hårdere og lettere at modige.

FIBROMYALGIEN: VINDEREN, DER ALDRIG stopper
FIBROMYALGIEN: VINDEREN, DER ALDRIG stopper

Hun snakker først let om  fibromyalgi  , om hvordan det påvirker hende. Hun fortæller, at ingen ved, hvad der forårsager det; der er ingen medicin eller kur mod det; syge oplever træthed og smerter som værst; du bliver vant til det senere; så hun ser en DVD derhjemme, fordi det bliver for smertefuldt at se en film i teatret; ja, hun fandt måder at leve med fibromyalgi; faktisk er hun okay.

Men efter et stykke tid faldt hun den hæk. ”Jeg er kun syvogtyve! En sådan ting skulle ikke være sket med mig nu. Jeg drømte altid om at have mit eget hjem. Og af børn. Men nu er det sådan en kamp at bare tage sig af mig selv – det kan jeg ikke. Hvad med en hel husstand? Det føles for mig, at disse drømme ikke længere kan gå i opfyldelse for mig, fordi jeg ikke er i stand til det. Og det er ikke min skyld – jeg gjorde ikke noget for at tjene det. ”

Du føler kerne i lidelsen omkring denne sygdom: at den gør mennesker små og fattige i selve livet. Det striber dem om deres styrke, deres evner og i sidste ende af deres drømme. Det reducerer et opfyldende, fuldt liv – hvor frit givet, gjort med dedikation og deltagelse uden forbehold – til en af ​​smertefuld, ren overlevelse. Disse tab er følelsesmæssigt smertefulde, endnu værre end den fysiske lidelse. For fire år siden elskede Christelle stadig at danse.

”Lang arm… det var alt, hvad jeg vidste! Men jeg kan bare ikke mere. Mine muskler er for tamme og ømme. På en dårlig dag gør enhver form for berøring ondt – Jeg vil hoppe gennem taget af smerte, hvis nogen bare rører mig. På sådanne dage er kram en tortur. Jeg har ikke engang en chance for en film. Jeg har ikke styrken til at tage på, vaske mit hår og sidde i to eller tre timer. Min krop gør så ondt, at jeg bare vil hjem for at lægge mig. ”Jeg kan ikke længere bare gå ud til middag med mine venner og bestille noget som før. Pizza og alt sammen med mel og gær giver mig utrolige kramper på tyve minutter.

”Din livskvalitet ændrer sig dramatisk. Hvis du er så træt, er der få ting tilbage. Folk forstår ikke rigtig det. Du ser ikke syg ud på dem, og når du siger, at du er træt, tror de, at de er trætte i slutningen af ​​dagen, og de har en chance for at gøre det – hvad med dig nu. ”

Hvordan blev hun syg?

Christelle siger, at hun havde influenza i april 2005 – det var i det mindste hvad hun troede, fordi hendes krop var ømt. Hun blev bedre, men smerterne i hendes led og især i rygsøjlen forblev. Og hun begyndte at sove utroligt dårligt.

”Jeg faldt let i søvn, men var vågen kort. Det var som om jeg ikke kunne finde min krop – på ingen måde kunne min krop blive behagelig og slappe af. Som et resultat var jeg ekstremt træt.

”Takket være min baggrund inden for sundhed, begyndte jeg at mistænke fibromyalgi, men du benægter det bedre end at indrømme det. Jeg ventede tre måneder mere, før jeg gik til en reumatolog – hvilket bekræftede min værste frygt. ”

Og så begyndte den lange vej til acceptabelt helbred.

”Jeg prøvede alt. Nåde, listen er lang. Fra energidrikke, kosttilskud, en kiropraktor til alle slags priser.

”På det tidspunkt håbede jeg på et øjeblikkeligt svar – en pille eller nogen til at helbrede mig.

”Det tog mig lang tid at indse ingenting, og ingen ville hjælpe i sig selv. Mit helbred er i mine egne hænder: Jeg bliver nødt til at se, hvad der fungerer, og hvad der får mig til at føle mig bedre og skære ud, hvad der ikke hjælper.

”Men jeg indså, at jeg kan få hjælp fra forskellige eksperter. En homøopat lærte mig, hvordan man får min irritable tarm under kontrol; en trykpunktsudøver hjælper enormt med min rygsmerter; med  Walk for Life  får jeg den nødvendige øvelse. Hvis der opstår andre symptomer, går jeg til lægen. Jeg arbejder så meget jeg kan, og jeg holder mit hoved positivt ved at fokusere på sunde, velsmagende ting.

”Intet fungerer alene, men sammen giver alt mig en acceptabel livskvalitet. Jeg accepterer ikke rigtig det nye liv endnu, men jeg er på vej med mig selv på en eller anden måde. Jeg er taknemmelig for, at jeg var i stand til at fortsætte med at arbejde – og endda forblive social. Jeg tog til Newlands på fredag, og det var en fest! ”

Fibromyalgi: fakta

•  Noget specielt eller en mode lidelse? Nej, fibromyalgi er en anerkendt sygdom og den mest almindelige årsag til langvarig udbredt  kronisk muskelsmerter  . Det er slående, at mange, der lider, er topudøvere, der skubber dem til grænsen.

•  Der er ingen tests for fibromyalgi. Sygdommen diagnosticeres, hvis det er smertefuldt for dig at trykke på mindst elleve af seksten specifikke punkter (se skitsen) sammen med en gruppe af symptomer.

• De  3 mest fremtrædende yderligere symptomer,  som syge klager over, er  smerter  (hos nogle rimeligt milde, andre intens), at de  sover  ekstremt  dårligt  og overvældende  træthed  . Mange klager også over hovedpine, irritabel tarm-syndrom, nye følsomhedsfølsomheder, nedsat koncentration, glemsomhed og manglende evne til at komme ord og tale flydende.

•  Årsagen forbliver ukendt. De fleste syge forbinder det med en hændelse som en dårlig influenza eller en stressende oplevelse såsom en bilulykke. Antagelig er der en genetisk forbindelse, der “tændes” af disse typer miljøfaktorer. Uanset hvad synes kroppen at læse og / eller behandle fornemmelser forkert, så de syge føler sig hyperintensive. Normal smerte opleves således i den superlative trappe.

•  Det første skridt mod bedring er en nøjagtig diagnose  , siger professor Helgard Meyer, lektor i familiemedicin ved University of Pretoria. Start med din læge – eller kig dig rundt, indtil du finder en læge, der specifikt er interesseret i fibromyalgi. Han vil eliminere andre sygdomme og / eller henvise dig til en reumatolog. For langtidsstyring er en fastlæge din bedste partner.

•  Der er ingen mirakler på  trods af påstandene. Nogle lægemidler fungerer for nogle mennesker. Test det med et åbent sind – og hvis det ikke hjælper inden for en rimelig tid, skal du tale med din læge igen.

•  Få syge bliver bedre, hvis de ikke også tilpasser deres livsstil  . Du skal træne, sove ordentligt og tilpasse dine spisevaner til din krop. “Træning” betyder ikke, at du skal blive en marathonatlet nu. Lidende drager mest fordel af let træning med lav påvirkning, såsom en 10 til 20 minutters gang. Mad, der specifikt irriterer, skal udskæres såvel som koffein. (Pas på kombination af smertepiller, fordi mange indeholder koffein.)

•  En regelmæssig søvnrutine er et must. Gå i seng på et bestemt tidspunkt, sov så mange timer, som du har brug for for at stå op til hvile, og ikke meget mere eller meget mindre, og skær ikke en ugle i løbet af dagen. Sovepiller anbefales undertiden i et par uger, men meget sjældent i længere tid.

Christelles strategier

Jeg har lært, at intet kommer til at helbrede mig – fibromyalgi er med mig for livet. Jeg accepterer det stærkt, men der er ting, der hjælper, såsom:

• et  supportsystem  . Du har brug for folk, der forstår og står op, når du har en dårlig dag og ikke kan komme til alt.

•  Lyt  til din krop. For mig svarer brød til smerte. Så jeg ved, at min krop ikke vil have det. Jeg vil hellere fokusere på ting, der fungerer for mig, som trykpunktsteknikken og Walk for Life. Men mennesker er forskellige, og hver af os skal finde vores egen opskrift.

• Få  balance  . Jeg ved nu, at det er vigtigt ikke at presse dig selv og bare arbejde eller bare hvile. Du er nødt til at afbalancere arbejde, søvn, motion og afslapning.

• Hold din indvendige samtale  positiv  . Min manglende evne hæmmer min selvtillid – jeg kunne altid gøre så meget. Jeg arbejder med det ved at lave en liste over mine opgaver og afkryds dem, når jeg er færdig med dem, så jeg kan se, at jeg gør fremskridt.

• Få  praktisk hjælp  . Hvis du kæmper med en opgave, skal du spørge en erhvervs- eller fysioterapeut, hvad søde patenter kan hjælpe med det. For eksempel fik jeg en håndledsskinne, fordi mine håndled bliver trætte, når jeg kører.

•  Stole på Gud. Det er faktisk først på min liste. Når jeg ligger vågen om natten, kan jeg ikke holde mine huskammerater fra søvn, men jeg kan tale med Gud. Han er meget trøstende for mig.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *