Jag kan inte vara den “perfekta hemmafru” med fibromyalgi, och det är bra

Av: Alicia Thompson

Jag måste erkänna att jag var ett mycket ovanligt barn. Jag växte upp och tittade på matlagningsshow, Martha Stewart och “I Love Lucy.” Jag drömde om att vara den ideala hemmafru på femtiotalet med ett oklanderligt hus. (Jag vet, ring mig gammaldags, men jag tyckte det var roligt). En dag föreställde jag mig det detaljerade arbete som Martha Stewart tog sig tid att göra. Jag föreställde mig att göra gourmeträtter, hemlagad bröd, färskt smör och tid att sy, göra hantverk, städa och odla en trädgård. Jag drömde att det en dag skulle bli bra, perfekt.

När jag äntligen hade min stora dröm planerade jag alla sätt som jag ville spendera min tid som hemmafru. Jag var tvungen att hålla mitt hus oklanderligt, laga mat varje kväll och arbeta på roliga hantverk under min fritid. Slutligen bör du ha tid att göra alla de roliga projekten du hade drömt om. Jag var tvungen att göra vårt hem ett hem och jag var glad över det!

Men det fungerade inte som planerat. (Och ärligt talat, jag har märkt att det är bra!)

Ett år efter att jag blev gift upptäckte jag att jag hade fibromyalgi. Jag hade kämpat utmattning och smärta, vilket hindrade mig från att göra de flesta saker jag hade planerat. Jag befann mig att spendera de flesta dagarna på min soffa, titta på tv och drömma om alla projekt jag ville göra.

Under mina riktiga dagar gick jag bortom mina gränser och försökte göra allt som var på min lista. Om och om igen försökte jag för hårt och hamnade i mycket smärta och gjorde någonting i veckor. Jag var så frustrerad att oavsett hur svårt jag försökte, fortsatte min kropp övergiven.

Det är inte lätt att acceptera att min kropp inte har styrka eller energi att följa mina idealer. Jag spenderade månader känner sig skyldig, lat och värdelös. Frustrationen att göra mig besviken var förmodligen det största hindret jag hade att övervinna.

Svårigheterna och frustrationerna hos andras svar på vår sjukdom diskuteras ofta i samhället av kroniska sjukdomar. Men vi kämpar mer än andras förväntningar. Vissa dagar måste vi kämpa för oss.

Resurser för det nationella samarbetet med fibromyalgi

Bli involverad i fibromyalgi 
om fibromyalgi 
In vivo med fibromyalgi: vad är nästa? 
Slutligen insåg jag att jag måste ta ett steg tillbaka och ta reda på vad som verkligen betyder. Min man försäkrade mig om och om igen att jag var för svår på mig själv, men det tog mig lång tid att inse att han hade rätt. Han bryr sig inte om vårt hus är oklanderligt; Han bryr sig inte om vi har snabbmat några nätter; Han bryr sig inte om att han några dagar kommer ut ur sängen. Mina vänner går inte in i mitt hus och domar mig inte eftersom det inte är så rent som jag tycker att det borde vara. För det mesta märker mina vänner och familj inte ens de saker som jag tycker är min mest frustrerande misstag.

Ärligt talat var jag tvungen att inse att jag kan komma ur kroken. Jag behöver inte vara Martha Stewart. Jag behöver inte ha allt i mitt liv för att vara perfekt. Ibland måste vi sakta ner och njuta av livets skönhet, även i kaos.

Dela detta:

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.